Info Produse

Icre de somon

Icrele de peste sau ouale de peste sunt o delicatesa extrem de populara, in special in Europa de Est, Rusia si Japonia.

Icrele de somon, desi nu sunt considerate de catre specialisti a fi caviar, ele sunt un o mare delicatesa, fiind prezente pe mai toate mesele festive. Icrele de somon de calitate sunt la mare cautare, fiind denumite si icre rosii, caviar rosu sau caviar de somon. Acest tip de icre, desi sunt considerate o delicatesa, ele se gasesc in abundenta si au un pret relativ  accesibil.

Gustul depinde de zona din care pestii au fost vanati si, totodata, depinde daca pestii cresteau in salbaticie sau la o ferma, dar si de modul in care icrele au fost tratate dupa recoltarea lor. Ouale de peste sunt delicate si se pot strica destul de usor, ceea ce inseamna ca ele trebuie sa fie depozitate la temperaturi controlate , pentru a-si pastra aroma intacta.

Icrele sunt colectate de la pestii de sex feminin, inainte ca acestea sa fie depuse. Unele fabrici de productie a icrelor de peste omoara intai pestii si apoi extrag ovarele, in timp ce alte fabrici de preparate de peste elimina chirurgical ouale din pestele viu, astfel incat acesta sa poata continua sa produca icre. Icrele de peste necesita mare atentie. De fapt, din momentul in care acestea sunt scoase din peste pana cand sa fie gata de consum, icrele trebuie sa fie refrigerate.

Proprietatile ,calitati si beneficiile  icrelor

Despre proprietățile si  benefice icrelor rosii  se  poate vorbi mult. Caviar roșu si rosu este unul din alimentele cu cel mai ridicat grad nutritive.

100 g  de caviar negru   conține  280 de calorii.

100 g de caviar rosu - 270 de calorii.

 Pentru comparație, aceeași cantitate cu continut  mediu de  carne contine  doar 120 de calorii,. 100 g de lapte, doar 70 de calorii.

 Proprietatea  extraordinar  a  caviar roșu si negru  este faptul  că aceastea  sunt  usor assimilate  de catre organism.

 

Asa dar, , caviarul  roșu si negru   este  o delicatețe indispensabila  care contribuie  la  formarea  celulelor  rosii din sange  si anume la formarea de eritrocite care constituie 45% din celulele din sange,ajuta la schimbul de substante , regleaza nivelul de  de zahar din sange  si nivelul  colesterolului.Bogat în proteine ​​și grăsimi   ușor  asimilabile , acestea au  în compoziția sa tot de ce ar fi  este necesar pentru dezvoltarea deplină și funcționarea organismului uman:

Lecitina, neutralizeaza  colesterolul nociv

Vitamine E, D, si grupul vitaminelor  B și A

Fosfor

Fier

Acizii grași polinesaturați Omega-3

Proteina cu  un spectru complet de aminoacizi

Iod

Este interesant faptul că continutul de  nutrienți  din  caviarul rosu  are un  efect  benefic si  asupra pielii, prevenind procesul de imbatranire și restaurarea zonelor afectate de vasele sangvine crapate.

 

Trebuie amintit faptul că icrele rosii si  au un efect benefic asupra inimii si vaselor de sange. Pentru persoanele  care sunt predispuse la edem, care suferă de ateroscleroză, hipertensiune arterială,  este recomandat să folosiți nu mai mult de două  tartine  pe zi sau icre fara sare. Recomandarea generală  a  medicilor este utilizarea in alimentative a  caviarului  roșu atat de  necesare organismului cel putin  1-2 ori pe saptamana.

 

DIFERENTE INTRE PRODUSELE DIN ICRE ROSII DE SOMON

Icrele rosii de somon se extrag din  specii diferite de somon:garbusa ,keta ,nerca,chijucha,ciavacha.

Cele mai des intalnite sunt garbusha si nerca,dealtfel le gasiti si pe situl nostru.

Dimensiunea ouălor de caviar rosu  pentru  garbusha si nerca:

gorbusha si nerka-3-5 mm diametru ou

keta -5-7 mm diametru ou

Culoarea si gust oualor:

Gorbusha-spre portocaliu, gust amarui

Keta –portocaliu spre rosu,gust natural

Nerca-un rosu mai aprins,gust amarui

Icrele de somon se impart in doua categorii : calitatea 1 și 2 in functie de metoda de prelucrare manuala sau mecanica , gust, miros , și conținutul de sare .

Calitatea 1 are boabele intregi,concentatia de sare 4-6%,putin lichid,si gust natural de icre.
Calitatea 2 are mai mult lichid din cauza prelucrarii mecanice ,concentratia de sare 4-8% ,gust natural de icre

Alegerea va apartine iar noi va dorim sa le  consumati cu placere .